Gummi Arabicum Granulat je mikrofiltrovaná (proto čistá a stabilní) arabská guma (E 414) vyráběna z kvalitní arabské klovatiny. Sestává hlavně z polysacharidů a používá se tradičně jako ochranný koloid k zamezení zakalení z mědi nebo železa v kombinaci s kyselinou citrónovou (0,3 – 0,5 g/hl) nebo ke stabilizaci krystalů v kombinaci s kyselinou metavinnou. Velmi snadno rozpustná, zlepšuje kulatost vín, u červených a rosé vín dosahuje stabilizace barvy. Jako vedlejší efekt se zlepšuje i tzv. mouthfeeling vína, tedy pocit v ústech.



Použití: Koloidální látky ve víně se skládají z polysacharidů, polypeptidů a polyfenolů. Arabino-galactanová frakce arabské gumy vytváří film kolem těchto částic. Stejný negativní náboj všech částic zabrání, aby se vzájemně dotýkaly. Tak se vytváří ochranná koloidální síť, ve které nedochází k sedimentaci rozptýlených částic a snižuje se jejich sklon ke shlukování. Vysoká stálost koloidálního roztoku arabské gumy vysvětluje jeho označení jako „ochranný koloid“. Tvorba takové sítě si vyžádá ovšem určitý čas (4 - 10 hodin), který by sklepmistr měl využít a ošetřené víno by měl po ošetření rychle filtrovat a stáčet. Pokud to není z časových důvodů možné, doporučujeme tento výrobek přidat několik dnů před stáčením, nejméně 72 hodin před konečnou membránovou filtrací.



Důležité upozornění: Není-li koncentrace arabské gumy dostatečná, vznikají v koloidální síti mezery. Vytváří se vodní můstky mezi molekuly arabské gumy a ochranný účinek postupně klesá: může vzniknout nežádoucí zákal, a to flokulací koloidních částic.



Dávkování: 10 – 30 g / hl, množství se řídí podle typu vína a účelu použití



Skladování: skladujte v chladu a suchu a chraňte před světlem.



Servis: (+420) 775 004 044, 777 784 378


Zobrazené fotografie mohou být ilustrativní.

BL_Gummi Arabicum Granulát.pdf
TI_Gummi Arabicum Granulat_CZ.pd

Podobné produkty: